22 februari 2020

Reclame voor een gevangenis

Gisteren eindigde ik mijn blogje met "Ze rekenen dan wel geen rente, ..." Niet lang daarna stond er tussen de facebookberichten een reclame van een bedrijf dat adverteert met als belangrijkste boodschap 'koop nu, betaal later'. Verschrikkelijk vind ik dat. Want dit bedrijf rekent ongetwijfeld wel rente.

Zeg ja tegen jezelf

Ze appelleren aan een gevoel van eigenwaarde, slepen Lady Gaga erbij. Maar in de praktijk kun je eigenwaarde natuurlijk  niet kopen, en al helemaal niet als je daarna in de schulden zit. Ik denk dat je veel duidelijker ja tegen jezelf zegt, als je je zaken financieel in orde maakt en niets koopt op afbetaling.

Het is geen kopen

Het is ook eigenlijk geen kopen. Het is geen transactie waarbij jij geld geeft voor kleren. Je belooft  later te betalen (met rente maar dat maken ze niet zo expliciet). Zoals ik laatst hoorde: Beloftes zijn gevangenissen. Reken maar dat dit bedrijf zich als een strenge cipier zal gedragen. Daar zit je dan, in een jurk die niet van jou is, in de schulden, in een gevangenis die je zelf gecreëerd hebt, omdat je je hebt laten verleiden.

Dit soort reclames en het kopen op afbetaling zou verboden moeten zijn. Nou houd ik niet zo van verbieden, maar we willen dit toch niet?


Omdat ik ooit geleerd heb 'Het maakt niet uit hoe ze je noemen, áls ze je maar noemen', heb ik de naam van dit bedrijf weggehaald.

6 opmerkingen:

 1. Later betalen met Klarna is vaak gratis. Het is eigenlijk voor webshops wat Famed is voor tandartsen. Ze nemen incasso en risico over van de winkelier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Ik had het verkeerd ingeschat, maar ben nog steeds niet enthousiast over de reclame. Zie mijn nieuwe blogje.

   Verwijderen
 2. Bij postorderbedrijven als Wehkamp zit je bij gespreid betalen, of eigenlijk kopen op afbetalen, wel in een gevangenis waarbij je heel veel rente betaalt! Ze mogen 14% rente vragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die rente is echt zo schandalig. Ik snap niet dat het maximum niet gekoppeld is aan de echte rente. Dat zal wel te ingewikkeld zijn.

   Verwijderen
 3. Ik heb mijn kinderen ook erg gewaarschuwd voor dit soort reclames. Nooit doen, heb ik ze voorgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen