29 februari 2020

Reserveren moet

Als je een budget maakt om je financiën op orde te krijgen en te houden, moet je daarin ook een post ‘reserveringen’ opnemen. Een reservering is een bedrag dat je opzij zet om spullen te kunnen vervangen. Onderaan dit blog vind je bedragen.

Noodzakelijk

Reserveren. De een vindt het vanzelfsprekend, de ander vindt het luxe. Ik vind het noodzakelijk, juist als je het niet breed hebt. Bedenk maar eens welke spullen je regelmatig gebruikt, en of je ook zonder zou kunnen. Een paar voorbeelden:

Wasmachine

Ik ken iemand die maandenlang alles met de hand heeft gewassen. Dat kan, maar als je een baan en een gezin draaiende moet houden, is een machine die je was draaiende houdt niet echt overbodige luxe. Ik zou zelf niet zonder kunnen en wij hebben niet eens kinderen.

Auto

Je kunt heel veel op de fiets of met het ov doen in plaats van met de auto. Toch kan ik me voorstellen dat het lastig wordt als je bijvoorbeeld wat verder van je werk woont en je ook nog je kinderen naar de opvang moet brengen en later weer ophalen. Zelf zou ik zonder kunnen; ik gebruik onze auto nauwelijks.

Fiets 

Te voet, met de auto, met het ov of een combinatie daarvan kom je overal. Maar op de fiets kom je net iets verder dan te voet en het is stukken goedkoper dan de auto of het ov. Omdat ik zelf geen auto rijd, is de fiets voor mij absoluut noodzakelijk. Ik denk dat een fiets voor meer mensen onmisbaar is.

Mobiele telefoon

Een telefoon heeft veel onnodige functies; iedereen kan overleven zonder. Toch is het ding voor veel mensen belangrijk. Ik heb hem nodig om in te loggen bij mijn werk en gebruik hem om te navigeren. Als je kinderen hebt, moet je bereikbaar zijn voor school of opvang. Voor veel mensen is een telefoon dus noodzakelijk.

Laptop

Een laptop vind ik een twijfelgeval. Ik gebruik hem dagelijks en niet alleen voor de lol. Maar de meeste dingen die ik op mijn laptop doe, zouden ook op een telefoon kunnen. Als je een goede telefoon hebt, is een laptop misschien niet strikt noodzakelijk. Als je je eigen laptop nodig hebt voor je werk, moet je hem natuurlijk wel direct kunnen vervangen.

Verwarmingsinstallatie

In de meeste huizen in Nederland heb je echt verwarming nodig om een beetje normaal de winter te kunnen overleven. Als je huurt is je verhuurder daar verantwoordelijk voor. Als je een eigen huis hebt, moet je de verwarmingsinstallatie zelf betalen uiteraard. Wij hebben daar dus ook een reservering voor, want we willen niet in de kou komen te zitten.

Kortom

Sommige spullen moet je snel kunnen vervangen als ze stuk zijn. Spullen gaan nu eenmaal stuk. Door pech of doordat ze aan het einde van hun levensduur zijn. Reserveren voor bepaalde essentiële zaken is daarom noodzakelijk om je financiën op orde te krijgen en houden. Als je bijvoorbeeld niet kunt werken, omdat je auto of laptop stuk is, is dat niet zo goed voor je financiële situatie.

Hoeveel?

Hoeveel moet je dan reserveren? Dat hangt natuurlijk af van wat je precies nodig hebt, maar laten we eens kijken naar heel basale vervangers, dus zo goedkoop mogelijk. Ik ga uit van een huursituatie dus de verwarmingsinstallatie neem ik niet mee. Verder wel alles wat ik besproken heb. Het hangt van je persoonlijke situatie af of al deze spullen noodzakelijk voor je zijn.

Basale vervangingskosten

Wat  €  Toelichting
 Wasmachine 175 Tweedehands met garantie
 Auto 750 Tweedehands (20 jr.) met APK en 3 mnd. garantie
 Fiets 40 Tweedehands, niet gestolen
 Telefoon 65 Refurbished met garantie
 Laptop 150 Refurbished met garantie

Hoe snel?

Hoe snel moet je deze bedragen bij elkaar sparen? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het zijn spullen waarvan je behoorlijk afhankelijk bent (anders stonden ze niet in dit rijtje). Theoretisch kan alles morgen kapot gaan. Als je in één keer voldoende geld op je spaarrekening kan zetten voor de vervanging is dat mooi. Maar stel dat dat niet kan, laten we dan eens kijken wat je per maand opzij moet zetten om alles na een jaar te kunnen vervangen.

Reserveringsbedragen

Wat  €
 /12
 Wasmachine 175
14,58
 Auto 750
62,50
 Fiets 40
3,33
 Telefoon 65
5,42
 Laptop 150
12,50

Bij elkaar opgeteld is het bijna 100 euro per maand. Dat bedrag kan voor jou anders zijn. Bijvoorbeeld als je geen auto nodig hebt, of als je naast een wasmachine ook een droger nodig hebt. Ik ga nu even uit van 100 euro per maand. Dat is best veel als je het niet breed hebt. Maar het betekent wel dat je na een jaar in staat bent al je noodzakelijke spullen te vervangen als het nodig is.

Stress

Moet je nou in de stress schieten als je niet 100 euro per maand kunt reserveren? Ja en nee. De redenen voor ‘ja’ staan hierboven al (je bent afhankelijk van deze spullen). Het is dus best belangrijk dat je probeert jouw bedrag te reserveren. Vraag je dan ook af of er echt geen ruimte te maken is.

Nee

De redenen voor ‘nee, niet in de stress schieten’?
Ten eerste: stress helpt niet. En verder: de kans dat je meer tijd hebt, is best groot, zeker als je zuinig bent op je spullen. De kans dat mensen je willen helpen tot je wel genoeg bij elkaar hebt, is ook best groot. (Wasje draaien bij de buurvrouw, carpoolen, een oude fiets of telefoon of laptop die je (tijdelijk) mag gebruiken.)
Bovendien weet je nu hoe je ervoor staat. Heb je een keer een meevaller? Dan weet je nu dat het slim is om die te gebruiken om je reserveringspotje aan te vullen.

Klaar?

Kun je stoppen met reserveren als je het totale vervangingsbedrag bij elkaar hebt?
Nee, dat zou ik niet doen. De vervangingsbedragen zijn erg minimaal. Waarschijnlijk is het slimmer om iets meer aan een vervangende auto uit te geven dan 750 euro. Zo’n goedkope auto heeft vermoedelijk veel onderhoud nodig en gaat ook minder lang mee.
Ik kan me wel voorstellen dat je iets langzamer gaat reserveren na het eerste jaar als je het heel krap hebt.

Ik ben wel benieuwd naar wat jullie van de aannames (inclusief bedragen) in dit blog vinden. Is het realistisch? Mis ik nog een essentiële reservering?

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo realistisch dat je de kosten van deze verschillende items bij elkaar optelt. De kans dat je met je auto tegen je wasmachine aanrijdt waardoor deze beide inreparabel zijn, zodat deze je fiets tegen een muur plet en je van de stress koffie over je telefoon èn laptop gooit, lijkt me namelijk niet zo groot... ;-)

  Dat gezegd hebbende denk ik dat het goed is om een buffer op te bouwen voor de vervangingswaarde van het duurste item. In jouw geval zou dat de auto zijn. En als die dan níet kapot is, spaar je gewoon lekker door. Dan kun je òfwel iets meer geld uitgeven als de auto alsnog stuk gaat, ofwel in één maand tijd twee voorwerpen vervangen.

  De bedragen die je gevonden hebt zijn vast heel realistisch! (maar ik kan me autoreparaties herinneren die duurder waren dan die 750 euro...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk: de kans dat alles tegelijk of vlak na elkaar kapot gaat, is niet zo groot. Zoals jij het beschrijft zie ik een goede oude slapstickfilm voor me :) Aan de andere kant heb je het gezegde: een ongeluk komt nooit alleen.
   Eerst voor het duurste item sparen is een interessant idee. Ik neem het mee! Dankjewel.
   En die 750 euro vind ik zelf inderdaad ook heel laag, maar ik vond op marktplaats echt meerdere auto's met 3 maanden garantie voor die prijs. Nou is drie maanden natuurlijk heel weinig voor een auto, maar ik denk (hoop?) dat het toch iets zegt.

   Verwijderen
 2. Ik vind zelf zoiets als een koelkast ook nog best essentieel, en misschien een stofzuiger?

  Zelf zou ik wat hogere bedragen hanteren. Zeker voor die auto kun je beter 1500 Euro hebben staan dan 750. Maar je moet ergens beginnen en dan is dit een mooie start.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, goede tips die koelkast en stofzuiger. Dankjewel.

   Voor mezelf heb ik inderdaad ook hogere bedragen, maar ik ben hier op zoek naar een redelijk minimum.

   Verwijderen