16 februari 2020

Vaste lasten

Wat reken je allemaal bij je vaste lasten? Van de meeste kosten kun je vrij eenvoudig zeggen of ze in de categorie vast of variabel horen:
  • Je huur? Vast.
  • Je zorgverzekering? Vast.
  • Je nieuwe zonnebril? Variabel.
  • Je opstalverzekering? Vast.
  • Je maandelijkse energiekosten? Vast.
  • Je nieuwe trui? Variabel.
  • Je boterham? Variabel.
  • Afvalstoffenheffing? Vast.
Nieuwe trui!


Terugkerend en verplicht

Vaste lasten zijn terugkerende kosten, die je verplicht bent te betalen. Variabele kosten daarentegen zijn kosten waarvoor je steeds opnieuw één of meerdere keuzes maakt.

Eten moet, maar ...

Misschien vind je het gek dat je boterham er niet bij hoort. Je moet toch elke dag eten? Dat klopt, maar niets of niemand verplicht jou een boterham te kopen. Je mag kiezen wanneer, hoeveel en wat voor boterham je koopt. Sterker nog: je mag ook kwark, of roze koeken, of niets kopen. Eten kan overigens wel een vaste last zijn. Als jij een abonnement hebt afgesloten op een maaltijdbox, is die maaltijdbox een vaste last.

Vast totdat ...

Vast betekent niet altijd dat je er niet vanaf kunt. Contracten en abonnementen kun je opzeggen. Als je dat gedaan hebt en de opzegtermijn is verstreken, is het geen vaste last meer. Dat geldt zelfs voor je huur; al zal daar meestal een nieuwe vaste last in de vorm van huur of hypotheek voor in de plaats komen.

(Variabel betekent trouwens ook niet dat het altijd anders is. Je kunt bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde broodje moment hetzelfde broodje kopen.)

Behoorlijk vast

Er zijn een paar vaste lasten waar je niet vanaf kunt: belastingen, je zorgverzekering en, als je een auto hebt, je WA-verzekering. Voor je zorgverzekering en je WA-verzekering kun je wel zelf je aanbieder kiezen, maar je móet zo’n verzekering afsluiten, geen zorgverzekering is geen (legale) optie.
Belastingen kun je niet kiezen. Soms kun je er wel voor kiezen je situatie te veranderen waardoor verandert welke belasting je moet betalen, maar je kunt niet direct voor wel of geen belasting kiezen.


Geen simpel blogje

Eerlijk gezegd vond ik het nog best wel lastig dit blogje goed te formuleren. Dat heeft te maken dat er dingen zijn die moeten (zoals dat eten) terwijl ze niet verplicht zijn. Vervolgens dacht ik het te kunnen gooien op keuzes maken, maar toen realiseerde ik me dat vaste lasten net zo goed het gevolg zijn van een keuze, en dat dan weer niet voor alle vaste lasten geldt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten