19 februari 2020

Verbeterd budget voor eten en drinken

Vorige week schreef ik over mijn onderzoekje naar wat je minimaal nodig hebt aan boodschappengeld voor een eenvoudig en gezond leven. Ik stelde een tabel op voor verschillende huishoudens met bedragen voornamelijk gebaseerd op informatie van het Nibud.

Wat blijkt nu? Het kan 100 euro per man goedkoper. 


Top-minimalisten

Naar aanleiding van een vraag van Zuinigaan, vergeleek ik wat wij werkelijk maandelijks uitgeven met het minimale bedrag dat ik gevonden had voor een stel. Dat was maar 2 euro meer: € 408. Hmm, vreemd. Wij doen echt wel ons best om te besparen, maar we zijn geen top-minimalisten.

95%

Daarom wilde ik er iets dieper in duiken. Goed om te weten daarbij is dat ik op basis van het eerdere blog de conclusie kon trekken dat het grootste deel van het boodschappenbudget opgaat aan eten en drinken (95%). Dus 'boodschappenbudget' of 'budget voor eten en drinken' maakt niet zoveel uit.


Onder Nibudget

Ik vond vervolgens op het recente, Nederlandse deel van het wereldwijde web verschillende mensen die onder het bedrag voor eten en drinken van het Nibud uitkwamen, of - als ze hun boodschappen niet gespecificeerd hadden - onder het boodschappenbedrag dat ik berekend had met behulp van het eten&drinkgenbedrag van het Nibud:
Niet onbelangrijk: vrijwel al deze mensen vermelden erbij dat het om gezonde maaltijden gaat.
Bij elkaar in een tabel gezet met de vergelijkingsbedragen van het Nibud erachter levert dat het volgende beeld op:

 Huishouden Boodschappen (incl. eten en drinken) Eten en drinken Nibudget
eten en drinken
Man, vrouw, 2 kids (challenge)   215 464
Man, vrouw, 2 kids (Via Viva) 435
464
Man, 2 kids 230 331
Man, vrouw 250 389
Man (via Zuinigeman) 200 226
Man (Via Viva) 130 226
Vrouw (Zuinigaan) 136 203

Het kan dus goedkoper

Mijn eerste conclusie is dat de bedragen van het Nibud te hoog zijn. Het kan veel goedkoper. Natuurlijk weet ik niet hoe gezond al deze mensen werkelijk koken en natuurlijk weet ik niet hoe goed reageerders op een Viva-forum bijhouden wat ze uitgeven. Toch durf ik de stelling dat het goedkoper dan het Nibud kan wel aan.

Minimumbudget eten en drinken

Ik denk dat als je op zoek bent naar een minimaal budget voor gezond eten en drinken waarmee je maand na maand uit kan komen, je moet denken aan de volgende bedragen per maand:
 • € 125 voor een volwassene
 • € 50 voor een kind
Daarvoor moet je waarschijnlijk goed gebruik maken van aanbiedingen van verschillende supermarkten. Afgaand op de bedragen die sommige mensen realiseren tijdens een challenge zit er wel wat lucht in dit budget. Dat is ook wel nodig als je het voor een langere periode vol moet houden.

Wat denken jullie? Zijn dit realistische bedragen?

12 opmerkingen:

 1. Ik denk dat jouw bedragen vrij realistisch zijn! Ik heb in de zomer eens voor een maand precies bijgehouden waar ons boodschappengeld naartoe ging. Ik link die post even als url bij deze reactie :) Wij zitten gemiddeld rond de 260 euro per maand en gaven toen 270 euro uit - en dan zijn we met z'n tweetjes (man en vrouw).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk blog heb je!
   Dank voor je reactie. Hoe meer voorbeelden, hoe sterker het bedrag staat.

   Verwijderen
 2. Wij gezin van 4 eten gemiddeld voor 75 euro per maand. Af en toe erboven. Dat is ca 300 euro per maand. naast dat wij veel eten eten we gezond, veel fruit en groente, maar ook speciale dingen die goedkoper kunnen als je ze zelf zou mkn. brood, taart, koek, focaccia kip ovenschotels etcc. 300 per maand moet dus zeker kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitgaande van 2 volwassenen en 2 kinderen is dat 25 euro per maand goedkoper dan mijn bedragen hierboven. Goed om te lezen dat jullie daar veel en gezond van kunnen eten zonder alles goedkoper zelf te maken. Mijn bedragen zijn dus geen 'bare-minimum'.
   Dank voor je reactie. Hoe meer voorbeelden, hoe beter het bedrag wordt.

   Verwijderen
 3. Een beetje tussen de 70 en 80 euro per week man en vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ervan uitgaande dat dit bedrag voor jullie samen is, en van die 70 (ik ben per slot van rekening op zoek naar een redelijk minimum) is dat dus net iets meer dan mijn bedrag: 150 euro per maand voor een volwassene.
   Dank voor je reactie, hoe meer voorbeelden, hoe beter het bedrag wordt.

   Verwijderen
 4. Voor mij zouden deze bedragen niet realistisch zijn. Ik kies bewust voor producten die biologisch en diervriendelijk geteeld worden. Dan ben je meer kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, dat is duurder en heel waardevol. Het is een interessante variant: een minimumbudget voor biologisch en diervriendelijk eten. Ik vrees alleen dat ik niet de beste persoon ben om dat uit te zoeken. Ik kom (nog) niet verder dan minimaal 1 ster en minimaal 1 keer per week vegetarisch. Hoewel het misschien wel een goede stimulans is.

   Verwijderen
 5. Wij, man en vrouw,geven tussen de 75 en 80 euro per week uit aan boodschappen. Daar valt alles onder, ook schoonmaak-en verzorgingsprodukten. Rika

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ongeveer 150 euro per persoon per maand voor eten en drinken gok ik dan (dan gaat er 8% naar overig). Net iets meer dan mijn minimumbedrag.
  Dank voor je reactie, hoe meer voorbeelden, hoe beter het bedrag wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook wij man en vrouw zestig 75 tot 80 euro per week. Inclucief verzorgingsproducten en af en toe een bloemetje😀

  BeantwoordenVerwijderen