11 februari 2020

Maandbudget vervoer

Als je een maandbudget maakt, hoort daar een post vervoer in. Hoe stel je die post samen? Ik ga ervan uit dat je wil besparen en dus het bedrag zo laag mogelijk wil houden, maar wel realistisch.

Kilometerskosten

Vraag je af welke kilometers je elke maand moet maken en wat die kosten:
 • Wat kost het vervoer van en naar je werk?*
 • Wat kost het vervoer van en naar school?
 • Wat kost het vervoer van en naar je sport?**
 • Wat kost het vervoer van en naar ...** 

Als je deze kilometers lopend of fietsend aflegt, kun je - behalve wat onderhoudskosten aan je fiets - je budget op nul zetten.

Treinkilometers

Neem je de trein of een andere vorm van openbaar vervoer, zoek dan op wat de reis je kost. Dat kan voor de trein in de reisplanner van de ns en voor andere vormen van openbaar vervoer bij de aanbieder van dat vervoer. Als je een persoonlijke ov-chipkaart hebt, kun je ook in het overzicht daarvan kijken.

Autokilometers

Neem je de brommer of de auto? Zoek uit wat je reis kost aan benzine. Bijvoorbeeld met de routeplanner van de ANWB. Daarin kun je per rit de benzinekosten opzoeken. Ze geven standaard een prijs, maar als je invult welke type brandstof je tankt en/of hoe (on)zuinig je auto rijdt, klopt het beter voor jouw situatie.

Reparaties - fiets

Maak ook een inschatting van wat je per maand voor eventuele reparaties moet reserveren. Voor een gewone fiets is dat niet zoveel, zeker niet als je kleine reparaties gewoon zelf uitvoert. Ik denk dat je met € 4,50 per maand een heel eind komt. (Dan kun je per jaar een bandenplakset, een nieuwe binnenband, een halve buitenband en een busje kettingspray kopen en ook nog een keer je remmen laten repareren.)

Reparaties - auto

Voor een auto ben je wat meer kwijt aan reparaties. Kijk eens terug naar wat je de afgelopen drie jaar aan reparaties hebt uitgegeven en reken dat om naar een bedrag per maand. Ter vergelijking of als je niet weet wat je de afgelopen jaren aan onderhoud hebt uitgegeven (bijvoorbeeld omdat je pas net een auto hebt): het Nibud rekent voor onderhoud aan een auto in de eerste tien jaar van zijn levensduur gemiddeld € 39,50 (miniklasse) tot € 70,50 (middenklasse) per maand. Houd er rekening mee dat de onderhoudskosten zeer waarschijnlijk hoger zijn of worden als je auto ouder is. 

Overigens staan in dezelfde tabel van het Nibud ook nog vaste kosten voor onderhoud. Dat is voor wasbeurten, poetsmiddelen en het lidmaatschap van een hulpdienst. Dat laatste vind ik een abonnement en tel ik dus bij de vaste lasten (als je zo'n abonnement hebt). Die eerste twee vind ik niet echt noodzakelijk dus ik heb deze kosten niet meegenomen. Misschien vind jij poetsen en dergelijke wel noodzakelijk voor je auto; reken dan mee wat je daaraan uitgeeft.

Reparaties - brommer

Met een brommer heb ik nog minder ervaring dan met auto's. Daar kan ik dus niet zoveel tips over geven. Google eens op: 'wat kost een brommer per maand' of kijk terug wat je tot nu toe per maand voor je brommer betaalde.

Optellen

Tel al deze kosten bij elkaar op en voilà daar is het bedrag voor de kostenpost vervoer. Het is een goed idee om met enige regelmaat te checken of de kostenpost klopt met de werkelijkheid.

Een paar opmerkingen

Belasting en verzekeringen tel ik bij de vaste lasten, dus niet bij deze post. Afschrijvingen behandel ik ook als aparte post.

*Als je reiskostenvergoeding krijgt, kun je die vergoeding van de kosten aftrekken.

* Het is een beetje arbitrair welke kilometers noodzakelijk zijn en dus in je budget moeten worden opgenomen. Werk en school horen er zeker in. Als je sport en je maakt daar reiskosten voor, moet je die ook meetellen. Je maakt die kosten nou eenmaal en sporten hoort bij een gezonde levensstijl. Of misschien ga je regelmatig op bezoek bij familie of vrienden. Daar kun je wel op bezuinigen, maar het moet wel realistisch blijven en bij je passen. Dat werkt ook de andere kant op: als je echt geen geld hebt, kun je niet met de auto naar je oma. 
Je kunt er natuurlijk wel over nadenken of er kilometers zijn die goedkoper kunnen: Kun je op de fiets? Kun je carpoolen?

Mijn vervoerskosten per maand

Aan treinkilometers gaf ik het afgelopen half jaar gemiddeld 27 euro per maand uit.
Aan autokilometers en -reparaties gaven we afgelopen 13 maanden gemiddeld 144 euro per maand uit. Hiervan betaal ik 30%, dus 44 euro.
Aan fietsreparaties gaf ik (naar schatting) het afgelopen jaar gemiddeld 3 euro per maand uit.

Mijn budget voor vervoer zou op basis hiervan 74 euro per maand zijn. 
NB Dit is dus exclusief belasting, verzekeringen, vakantiekilometers en abonnementen. Ik tel die kosten bij andere posten.

Als het echt zou moeten, kan ik hierop bezuinigen. Er zitten nul werk- of schoolkilometers bij. Maar de reisjes naar familie en vrienden zijn me dierbaar. Theoretisch zijn een paar autokilometers te vervangen door fietskilometers, maar dat is nog niet zo makkelijk omdat het gezamenlijke kilometers zijn en Meneer Money Wenkbrauw echt een hekel aan fietsen heeft.

2 opmerkingen:

 1. Ik rijd meestal alleen op maandagmorgen 8 kilometer heen en weer terug voor het boodschappen doen en mijn wekelijkse koffieafspraak. Verder hoef ik niet veel kosten te maken qua vervoer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen vrienden en familie die ver weg wonen? Dat lijkt me fijn! Hoewel ik ook wel de voordelen zie van verschillende hoeken van ons landje bezoeken.

   Verwijderen