28 juni 2015

Sparen van je bijbaan?

Mijn neefje is aan het solliciteren. Ik heb nu al 15 jaar de tijd om eraan te wennen dat hij steeds groter wordt, dus nog een keer: Mijn neef (15) is aan het solliciteren. Als hij het bijbaantje krijgt, heeft hij straks voor het eerst salaris. Wat heeft hij op dit moment aan de Mister-Money-Mustache-principes?

Het is duidelijk dat er een paar mooie algemene lessen in zitten waar je bijna niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Dat zijn wat mij betreft:

1. Houd het leuk (oftewel: geniet van het leven)
2. Maak geen schulden

Ik begin al een beetje te twijfelen bij ‘Bespaar’ en ‘Koop geen dingen die je niet nodig hebt’. Natuurlijk is het goed als hij vroeg leert om zuinig te zijn, maar ik denk ook ‘laat hem lekker’. Erover nadenkende kom ik tot het volgende: Hij heeft het recht om hierin zijn eigen ervaringen op te doen en daarvan te leren. Hij heeft ook recht op goede tips, kennis en ervaring en mag dan vervolgens zelf beslissen wat hij ermee doet. Ik zou hem wel actief behoeden voor het maken van schulden als het mijn zoon was (dat kan ik gelukkig met een gerust hart aan mijn grote zus overlaten).

Zelf ben ik erg gecharmeerd van het idee dat als je 17 jaar lang 50% van je inkomen spaart, je niet meer hoeft te werken. Maar als hij daar nu mee begint, gaat het niet op voor hem. Hij hoeft namelijk niet te leven van zijn salaris. Het meeste wordt betaald door zijn ouders. Over 17 jaar is dat heel anders. Ander punt is dat je daarvoor moet beleggen. En dat is niet rendabel met een klein bedrag. Ik weet niet wat je verdient als 15-jarige, maar ik denk dat 50% van wat hij in een jaar kan verdienen niet voldoende is voor een startbedrag dat opweegt tegen de kosten van beleggen.

Wat hij nu kan sparen zal marginaal zijn als hij zelf in zijn levensonderhoud moet voorzien. Het lijkt dan ook niet zinvol om daarvoor al te gaan sparen. Hij kan natuurlijk wel sparen voor een wat grotere uitgave, bijvoorbeeld een nieuwe telefoon of een brommer (ik hoop niet dat hij dat wil trouwens, maar dat is wat anders).

Is het nou toch zinvol voor hem om een soort buffer aan te leggen? Ik denk het wel, want ook een bijbaantje kun je kwijtraken en dan is het prettig als je je uitgavenpatroon a) niet gebaseerd hebt op je volledige, dan inmiddels voormalige, loon en b) niet meteen helemaal naar nul hoeft bij te stellen.

Ik weet helemaal niet wat hij van plan is en of het hem snel lukt een baantje te vinden. Als ik hem weer zie toch maar eens met hem over hebben. Ben wel benieuwd hoe hij tegen sparen en uitgeven aankijkt. En ik denk dat ik hem dan ook maar aanraad om eens op de site van Mister Money Mustache te kijken.

4 opmerkingen:

  1. Wat een goed artikel! Ik denk wel dat het slim is als hij IETS spaart, al is het maar 15% ofzo! Dan leert hij in ieder geval sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel iets sparen maar ook zelf laten leren. Ik kocht op die leeftijd een broek van ruim €180,- omdat ik een broek van een bepaald merk wilde... Dat was toen mijn maandsalaris van mijn bijbaantje, maar ik moest hem hebben... Hij zat niet eens lekker en ik heb daarna nooit meer een dure broek gekocht want ik kwam erachter dat je voor dat geld veeeel meer broeken kon kopen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf heb ik best veel gespaard van mijn bijbaantje. Ik begon met werken omdat ik niet verwend wilde zijn, ik vond dat werken erbij hoorde op mijn leeftijd. Maar... eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik met het geld aan moest. Dus bijna alles belandde op mijn spaarrekening (hoewel ik ook wel veel onzin heb gekocht hoor, elke werkdag een smoothie was best prijzig...). Bij aanvang van mijn studie had ik al een mooi potje bij elkaar om mijn verhuizing en nieuwe meubels van te bekostigen. Toch prettig :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn zoon is afgelopen september ook begonnen met een bijbaantje. Standaard 2x 4 uur. Ik heb toen ook alles met hem doorgesproken en gezegd dat als hij wat ouder is hij meer behoeften heeft, misschien wel een auto.
    Wij hebben toen samen besproken dat hij 4 uur spaart en als er weken bij zijn, zoals in de vakantie dat hij meer werkt, het overige kan opmaken, of in zijn beurs stopt.
    Inmiddels bijna een jaar verder had hij ruim 500 euro gespaard. Erg netjes.
    Deze zomer heeft hij er 400 van 'geleend' om een ps4 te kopen.
    Al het geld dat hij deze zomer extra verdiend gaat terug op de rekening om het saldo weer aan te vullen. Inmiddels is er ruim 100 euro weer terug. Hij wil zelf zijn saldo zo vlug als mogelijk weer aanvullen zodat hij na de vakantie weer terug zit op zijn saldo. Gemiddeld een 50 euro per week gaat terug.
    Natuurlijk hadden we ook kunnen zeggen dat dit niet mocht, maar het is nog altijd zijn eigen verdiende geld en hij moet ook leren om ermee om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen