15 februari 2016

Loonbelasting

Edit16-2 19:46u Ik had een fout gemaakt in de opsomming van het belastingtarief in box 1. Dat heb ik inmiddels verbeterd hieronder. (en ik heb nog een taalfoutje weggehaald)

Ik probeer inzicht te krijgen in hoeveel belasting ik betaal, hoe dat is opgebouwd en waarom. Dit blogje gaat in dat kader over de loonbelasting en is een vervolg op het blogje 'Loonheffing'.

In de begrippenlijst van de belastingdienst staat bij loonbeslasting:
Loonbelasting is het bedrag aan belasting dat een werkgever inhoudt op iemands fiscaal loon. De loonbelasting is een voorheffing op de verschuldigde inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting moet je betalen over inkomsten uit box 1) werk en woning; box 2) aanmerkelijk belang; box 3) sparen en beleggen. De totale afrekening hiervan vindt plaats nadat je aangifte hebt gedaan en de belastingdienst je een aanslag stuurt. Maar daarvoor houdt je werkgever dus al een deel van de belasting in, en dat is het deel 'inkomsten uit werk' (onderdeel van box 1). Overigens kan het zo zijn dat je werkgever niet alle loonbelasting inhoudt, maar dat geldt voor mij niet, dus dat laat ik even zitten.

Het belastingtarief in box 1 loopt op in vier schijven:
  1. Van 0 t/m 19.922 euro: 8,40%
  2. Van 19.923 t/m 33.715 euro: 12,25%
  3. Van 33,716 t/m 66.421 euro: 40,4%
  4. Vanaf 66.422 euro: 52%
Nou reken ik zelf altijd per maand. En vind ik het interessant om absolute bedragen te zien. Ik val ergens in de derde schijf, laten we zeggen halverwege. Dus dan geldt volgens mij per maand:
  1. Over de eerste 1.660 euro betaal ik 139 euro loonbelasting per maand.
  2. Over de 1.149 euro tussen 1.660 en 2.810 betaal ik 280 euro loonbelasting per maand.
  3. Over de 1.363 tussen 2.810 en 4.172 betaal ik 551 euro loonbelasting per maand.
Opgeteld is dat 970 euro per maand bij een loon van 4.172 euro (wat niet mijn precieze loon is, omdat ik dat toch liever niet exact op het internet heb staan). Dat is 23% loonbelasting, maar dit is zonder heffingskortingen. Ik moet zeggen dat dit minder is dan ik dacht. Voor de totale heffing moet ik hier natuurlijk ook nog de premies voor de volksverzekeringen bij optellen. En ik moet nog uitzoeken hoe het zit met vakantie-uitkeringen en zo. Dat komt in volgende blogjes.


Loonbelasting zonder heffingskortingen

12 opmerkingen:

  1. die schijven die je in je eerste blokje noemt zijn loonbelasting+premies.
    in je voorbeeld praat je alleen over de belasting. Dit verklaart het grote verschil. Zie bijvoorbeeld wikipedia voor de verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry dat ik het zeg, maar hier klopt niks van.
    Je weet niet waar de klepel hangt.
    Zo maak je het alleen nog maar onduidelijker voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daarom staat er ook 'voor de totale heffing moet ik hier natuurlijk ook nog de premies voor de volksverzekeringen bij optellen'. Ik wil inzicht in hoe het allemaal is opgebouwd en doe dat stap voor stap. Ik had verwacht dat het 'belasting'-gedeelte (dus excl premie) groter zou zijn.
    Thanks voor het meedenken. Ik ga wel even naar dat linkje kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. n.b. Omdat je het hier over loonbelasting hebt zou ik als ik jou was aangeven dat de loonbelastingtarieven van schijf 1 en 2 resp. 8.4% en 12.05% zijn. Anders begrijpt niemand hoe je aan de bedragen komt. Nog beter is om het niet over loonbelasting te hebben maar over loonheffing. Dat is namelijk wat je betaalt. Je geeft aan het stap voor stap te willen doen, maar het berekenen/inhouden/betalen van loonheffing is maar één stap. Sowieso vraag ik me af wat hier het nut van is.. altijd handig te weten hoe eea wordt berekend natuurlijk, maar loonheffing is iets waar je geen enkele invloed op kunt uitoefenen... je kunt er wel een week blogs over schrijven dat dan weer wel ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zit idd een fout in mijn eerste opsomming zie ik. Dat kan ik nu niet aanpassen maar ga ik vanavond meteen doen.
    En verder: dit blog gaat over mijn zoektocht. Ik vind het vervelend dat ik niet weet hoe de loonheffing is samengesteld, dus dat zoek ik uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank RJ en Rentenier. Ik heb het aangepast en volgens mij klopt het nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijna....
      2e schijf is 12.05% en geen 12.25%.
      12.05% van 1149 is geen 280..

      Verwijderen
    2. Volgens de pdf die ik van onderstaande site heb gedownload is het 12,25%. Ben benieuwd naar je bron RJ, want ik heb me al eerder vergist :)

      https://www.rijksoverheid.nl/documenten/circulaires/2015/12/23/belangrijkste-wijzigingen-belastingen-2016

      Verwijderen
    3. Goedemorgen,

      Hmmm..ik heb het van de belastingdienst;
      http://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/handboek_loonheffingen_2016-tarieven_bedragen_en_percentages_per_1_januari_2016.html
      Da's wel vreemd... belastingdienst geeft hier ook aan dat % van schijf 2 en 3 40.2 is ipv 40.4.
      Dit zijn wel de schijven van de loonheffing (en niet van IB). Maar deze zouden (omdat lh voorheffing is op ib) bij mijn weten gelijk moeten zijn. Lijkt meer op een foutje...
      n.b. 12.25% van 1149 is ook geen 280,0 ;)

      Verwijderen
  7. voor zover ik heb begrepen, is tijdens die wetswijziging van wiebes dit tarief op de valreep veranderd van 40,20 naar 40,40. Dit geld was nodig om D66 te vriend te houden. Blijkbaar is dit niet overal aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. o ja..
      Dat handboek van de belastingdienst is trouwens net een paar dagen uit, dus inmiddels hadden ze dat wel aan kunnen passen.
      Van de andere kant begrijp ik het ook wel...er gebeurt de laatste jaren teveel en teveel op het laatste moment. Hierdoor loopt iedereen (pensioenfondsen, belastingdienst etc) achter de feiten aan.

      Verwijderen
  8. Antwoord van het Ministerie van Financiën op de vraag waar de verschillen vandaan komen:

    Het kabinet heeft vorig jaar op Prinsjesdag een aantal maatregelen voorgesteld waardoor de lasten op arbeid in 2016 met € 5 miljard verlaagd konden worden. Om voldoende steun in de Eerste en Tweede Kamer te krijgen voor het Belastingplan 2016 heeft het kabinet de oorspronkelijke plannen op een aantal punten aangepast (zie https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/12/09/uitvoeringstoets-maatregelen-2016).

    Omdat dit in een zeer laat stadium gebeurde konden de loonbelastingtabellen niet meer op tijd aangepast worden. In het eerste kwartaal wordt in de loonheffing dan ook iets te weinig ingehouden. Dat wordt vanaf 1 april tot en met het einde van het jaar gecompenseerd. Over die drie kwartalen zal iets meer loonheffing worden ingehouden. Dan wordt er ook weer een nieuw handboek loonheffing gepubliceerd. Over het gehele jaar is het tarief zoals in ons overzicht met belangrijkste wijzigingen, https://www.rijksoverheid.nl/documenten/circulaires/2015/12/23/belangrijkste-wijzigingen-belastingen-2016

    Op de website van de Belastingdienst is hier kort op gewezen in een berichtje http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/2e_uitgave_nieuwsbrief_loonheffingen_2016_gepubliceerd bij punt 18.

    BeantwoordenVerwijderen