9 februari 2016

Loonheffing

In de serie 'Wat staat er op mijn loonstrookje?' vandaag de loonheffing. Of eigenlijk staat er 'loonheffing tabel'. Daar kom ik nog op terug.

Ik heb het opgezocht op belastingdienst.nl. Daar staat:

Loonheffing is de belasting die je werkgever alvast aan ons betaalt, zodat jij dat niet achteraf hoeft te doen. Loonheffing is de verzamelnaam voor:
  • loonbelasting 
  • premie volksverzekeringen. Dit zijn bijvoorbeeld AOW-premies.
De toon is wat informeel. Dat komt doordat dit van het jongeren-gedeelte is geplukt. Het was het eerste zoekresultaat. Het volgende resultaat verwijst naar naar 'Loonheffing over uw AOW, pensioen of andere uitkering'. Er is ook nog een resultaat dat verwijst naar 'U gaat werken'. Ik begin al te denken dat mensen die al een tijdje werken en nog een tijdje moeten/mogen, óf al lang zouden moeten weten wat loonheffing is, óf al lang weten dat je dat niet moet willen weten.

Het derde resultaat had ik in eerste instantie overgeslagen in verband met de toelichting 'aangifte'. Toch maar geprobeerd en die komt uit bij de 'begrippen' (niet speciaal voor jongeren):

De loonheffing is een voorheffing op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen. Werkgevers of uitkeringsinstanties houden de loonheffing in op loon of uitkering. Loonbelasting en premie volksverzekeringen worden vaak samen loonheffing genoemd, omdat ze als 1 bedrag worden ingehouden en afgedragen.

Nu moet ik dus uitzoeken wat loonbelasting precies is. Ik ben er al wel achter dat de termen 'loonheffing' en 'loonbelasting' vaak door elkaar gebruikt worden. En wat volksverzekeringen zijn (heb ik al gedaan maar daar moet ik nog een wat duidelijker blogje over schrijven dat echt over de inhoud gaat en niet over mijn verbazing over een bepaalde formulering). En dán moet ik erachter zien te komen, hoeveel het nou voor mij is.

Ik heb daar al naar gezocht. En ik loop tegen zoveel dingen aan dat ik het niet in één blogje krijg. Ik wil het namelijk zelf berekenen, opbouwen uit de afzonderlijke onderdelen (een redelijke benadering is ook goed) en niet als geheel opzoeken in een tabel of uit laten rekenen door een site.

En dan is er ook nog de korting, de loonheffingskorting. Ik ben komende week (weken?) nog wel even zoet.

5 opmerkingen:

  1. https://cdn.salaris-informatie.nl/images/stories/loonheffing/loonheffingen2016/witte_maandtabel_januari_2016.pdf

    Have fun! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik ken de tabel en die geeft misschien antwoord op mijn initiële vraag: hoeveel belasting betaal ik? Maar hij geeft geen inzicht en dat zoek ik eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hoeft niet uit te zoeken wat loonbelasting is, maar wat loonheffing is. Dat betaal je namelijk :) De loonheffing is idd een voorheffing op de IB. Dus volgt de %'s vd IB. Verder wordt er rekening gehouden met de volgende heffingskortingen; algemene heffingskorting (voor iedereen), arbeidskorting (als je werkt) en de werkbonus (als je oud bent :) ). Die kortingsbedragen worden van de te betalen loonheffing afgehaald.
    Bovenstaande geldt voor het reguliere loon.
    Op beloningen die slechts eenmalig (bijv bonus) of eenmaal per jaar (bijv vakantietoeslag) worden betaald is het het bijzonder tarief van toepassing. Dit tarief wordt bepaald obv je jaarloon van vorig jaar. Dit tarief wordt nog verhoogd (voor de meerderheid, in sommige gevallen verlaagd) met een x% (afhankelijk van jaarloon) ivm de afbouw van de algemene heffingskorting.
    Heel lastig, ik begrijp het...Heel lastig uit te leggen ook... Bovenstaand verhaal is lang niet compleet. Zijn de grote lijnen. Anders zou het helemaal niet meer te volgen zijn.
    De bedoeling van dit alles is dat er een bedrag aan loonheffing wordt ingehouden dat gelijk is aan het bedrag dat je volgens de IB verschuldigd bent.
    Mocht er nou toch een keer iets fout gaan en er is teveel loonheffing ingehouden, ga dan niet gelijk met fakkels en hooivorken naar je salarisadmeur. Je krijgt het namelijk terug via de IB. Want loonheffing is voorheffing op IB.
    En er zijn nog veel meer zaken die bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Box 1,2,3. In de IB dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yay, ik ben bij. sorry voor de spam.

    Loonheffing is i.m.o. gewoon om te voorkomen dat mensen al het geld kunnen spenderen voor de aanslag komt. En dat er mensen zijn die dat doen blijkt wel uit de laatste post van Zuinigaan over een zeker tv-programma.

    Stel je loon is 1000 euro en je betaald 500 euro heffing.
    Stel je zou die 1000 euro gewoon heffing en die 500 euro x12 achteraf moeten betalen.
    Hoeveel mensen zouden die 500 euro braaf op de spaarrekening parkeren, omdat ze weten dat ze dat later moeten betalen? (Als ze uberhaupt al weten wat ze moeten betalen).

    Simpelweg een beveiligingsmechanisme van de staat dus. Maar wel eentje ten nadele van de mensen die wel die discipline hebben. Want die hadden er intussen mooi zelf rendement op kunnen hebben i.p.v. de staat ;).

    Maar goed. Ik heb net mijn voorlopige teruggaaf stop gezet omdat ik mezelf een groter cadeau in mei/juni gun, dus ik mag daar niet over klagen. *discipline is moeilijk*

    BeantwoordenVerwijderen