Hij levert een boel interessante quotes die Erik Zwerver Hazelhoff, allemaal goed en wel, maar hoe reist hij nou naar San Francisco met zo weinig geld?
Gratis overtocht
Het begin was misschien wel het moeilijkst. Want hoe kom je aan de andere kant van de oceaan zonder geld? Het is wat ver zwemmen en je kunt moeilijk in de haven je duim opsteken. Toch is dat laatste zo ongeveer wat hij gedaan heeft. Ongeveer. Hij heeft een tijdje rondgedoold in de haven, hard denken over hoe hij op een schip terecht kon komen. Zou hij het vragen aan een van de mannen werkend op een schip? Uiteindelijk koos hij ervoor om het hoog te spelen. Hij ‘lulde’ zich naar binnen bij de directeur van een rederij, vertelde -enigszins zenuwachtig - zijn verhaal, blijkbaar overtuigend of sympathiek genoeg, want voor hij het wist was hij stuurmansleerling en had hij een gratis overtocht.De klassieke bordenwasser
In New York aangekomen overweldigt de stad hem. Hij laat zich meeslepen door verleidingen en komt er niet aan toe werk te zoeken. Tot hij besluit daarom weg te gaan. Dan is de druk van de ketel en vindt hij een goedbetaald baantje als bordenwasser. Klassiek. Hij trotseert daarvoor de arbeiders die blijkbaar net ontslagen zijn van hetzelfde baantje en daar not amused over zijn. Zij vinden dat niemand nog voor deze baas zou moeten werken. Onze student trekt zich daar niets van aan, maar vraagt wel een hoger dagloon omdat hij gevaar loopt.Advertorial
Vanuit de spoelkeuken stapt hij in het vliegtuig. Een nogal onverwachte move die nou niet echt bij zijn budget lijkt te passen. Maar wat blijkt? Hij heeft een vergelijkbare truuk uitgehaald met wat hij in de haven deed: hij maakte een deal met de directeur van de luchtvaartmaatschappij dit keer:Na een lang gesprek en wederzijdsch enthousiasme hadden we een plan, dat ons beiden toelachte: ik kon mezelf een traject uitzoeken om een indruk te krijgen van service en vliegtuigen – daartegenover zou ik in Holland vriendelijke woorden publiceeren aan het adres van de United Airlines.
Een soort advertorial dus. Ik moet erbij vermelden dat hij voor zijn vertrek een Nederlandse perskaart had geregeld, die heeft hem vast geholpen hierbij.
Onnozele buitenlander
Verder doet hij zich op het juiste moment voor als licht onnozele buitenlander en wekt daarmee de interesse van een sjieke behulpzame heer die zijn drankjes en later zijn diner wel wil betalen. Het komt dubieus over, maar meer lijkt er niet achter te steken. Ook op andere momenten speelt hij het zo dat mensen hun eten met hem willen delen of hem uitnodigen aan zijn dis.Persoonlijke aandacht
Omdat de geritselde vlucht niet helemaal tot San Francisco reikt, moet hij nog verder reizen. En wat in de haven niet kon, kan langs de weg prima: hij steekt zijn duim omhoog en laat zich meenemen. Het kost hem overigens wel wat mentale moeite om om een rit te bedelen, blijkbaar vindt hij dat lastiger dan om een overtocht of vluchtje te vragen. Natuurlijk is het zo dat hij een tegenprestatie levert voor die laatste twee, maar ik vond het toch opvallend. Als hij eenmaal over zijn schroom heen is, perfectioneert hij de lift-methode. Persoonlijke aandacht is de kern volgens Erik, die zich inmiddels Jerry noemt om Amerikaanser te lijken. Het idee daarachter is dat hij als Amerikaan minder interessant is dan als toerist voor allerlei mensen die geld aan hem willen verdienen.Overigens lift hij mee met verschillende voertuigen: personenwagens, grote vrachtwagens en zelfs de trein. Elk vervoermiddel vraagt zo zijn eigen tactiek. Om de kosten voor een slaapplaats uit te sparen, slaapt hij vaak onderweg.
tja, zo kun je met mensen-slimheid ook je kostje verdienen. In natura zeg maar.
BeantwoordenVerwijderenIk zou dat heel lastig vinden, maar wel knap dat hij het kan. Vindt hij het niet lastig om aan de goede kant te blijven staan, en mensen niet te belazeren of zo? Want dat kan iemand die zo mensenslim is, ook voor elkaar krijgen. OF denkt hij daar niet over na?
Hij lijkt er niet mee te zitten. Geen woord over gewetensbezwaren als hij de onnozele heeft uitgehangen en daardoor gratis drank en diner (en onderdak voor de koffer waar hij tijdelijk vanaf wil) heeft gekregen. Overigens beschrijft hij wel dat ze druk in gesprek raken. Het zal een gezellige avond geweest zijn, helemaal unfair is het dus niet.
BeantwoordenVerwijderenOok als hij de ontslagen werknemers passeert (letterlijk en figuurlijk) om hun voormalige baantje op te pakken geen last van zijn geweten. 'De een z'n dood is de andere z'n brood' schrijft hij. Sterker nog: hij vraagt extra geld omdat die twee daar buiten nogal dreigend staan. Waarmee hij ze indirect (en onbedoeld) wel een klein beetje steunt. Nadat hij vertrokken is, moet de baas nieuwe mensen aannemen, misschien behandelt hij ze netter om te voorkomen dat hij weer dergelijke problemen met personeel krijgt.
En als lifter valt hij zonder scrupules in slaap terwijl degene die hem meeneemt misschien wel graag een praatje zou maken. Dat doet hij overigens alleen als hij slaap heeft, anders is hij zeker onderhoudend.
Wat mij betreft balanceert hij op het randje. Helemaal netjes is het niet, maar hij dwingt niemand hem te helpen, hij dringt nooit echt aan, en kan zijn verlies pakken. Als bijvoorbeeld de boer vindt dat hij moet vertrekken omdat hij niet kan melken, gaat hij niet in discussie.