30 september 2017

Wie niet besteedt wat hij heeft gespaard

... En met tijd is het net als met geld: wie niet besteedt wat hij heeft gespaard, heeft voor niets gespaard.*


Een stelling die me prikkelt en wijs op me overkomt. Ik zou er een tegeltje van willen maken maar m'n plaatjesprogramma (gimp) is gecrasht. Als ik erover nadenk, weet ik niet zo goed hoe je tijd niet kunt besteden.

Je kunt het niet meenemen 

Van geld snap ik het wel. Geld kun je op een spaarrekening zetten of in een sok stoppen (die schijnt dan oud te moeten zijn), en er vervolgens niets mee doen. Als je dood gaat, kun je het meenemen in je kist, maar daar heb je niet zo veel aan. Overigens hoor je vaak dat je het niet mee kunt nemen. Ik denk dan: je kunt toch gewoon in je testament zetten dat die ene sok die nog onder je bed ligt -die met het geld erin- dat die mee je kist in moet, mét het geld erin welterverstaan. Of zou dat niet mogen?

Tijd is lastig sparen

Tijd die je niet besteed hebt, is niet in een sok te stoppen. Tijd is lastig sparen. Los van het boek waar het citaat uit komt, kom ik er niet echt uit. Maar met het boek wordt het ineens weer heel duidelijk: Onze student die op weg is naar San Francisco heeft een supergoede lift gehad. Hij ligt voor op zijn schema. Daar zou hij blij van moeten zijn, maar voor het eerst tijdens zijn reis voelt hij een ijzige sfeer van antipathie om zich heen. Het doet hem snakken naar een bekend gezicht. Hij herinnert zich een Amerikaans meisje dat hij ontmoet heeft tijdens een wintersportvakantie (onze student was zeker niet onbemiddeld, maar wel met weinig middelen op reis) en besluit een omweg te maken om haar te bezoeken. Hij twijfelt even, de gedachte ‘bezwaart’ hem, totdat hij zich realiseert dat hij met de laatste lift heel veel tijd heeft bespaard. En dat hij die tijd goed kan gebruiken voor deze omweg, anders heeft hij de tijd voor niets bespaard. Helder.
Ik zou overigens die tijd willen bewaren om eventuele vertragingen in het resterende stuk van de reis op te vangen. Tja, toch wat minder avontuurlijk.

Geld is een handig middel 

Nog even over dat geld. Je schijnt het mee te mogen nemen in je kist. Liever papier dan muntjes (vooral in geval van een crematie brandt dat beter). Maar waarom zou je? Wist je trouwens dat er nog steeds grafrovers schijnen te zijn?
Ik ben een groot voorstander van spaarzaamheid, maar alleen om uiteindelijk wel wat nuttigs of leuks met het gespaarde geld te doen. Geld is niet zo’n zinnig doel, het is een handig middel en dat moet je gebruiken, net als tijd.


*Rendez-vous in San Francisco, pagina 70

4 opmerkingen:

  1. De ouders van mijn ex hadden flink wat geld op de bank en een hypotheek vrij huis, toch bleven zij tot het einde van hun leven op de kleintjes letten en hun kinderen kregen zelden iets tijdens hun leven, toen zij overleden kregen mijn ex en zijn broer een flink bedrag waar zij vervolgens flink belasting over moesten betalen, beiden hebben zelf ook behoorlijk wat geld bijeen vergaard , maar ook zij gunnen hun kinderen zelden iets, zeker mijn dochter krijgt van haar vader niet vaak iets, ik heb veel minder te besteden , zeker na mijn scheiding en alhoewel ik een mooie buffer opgebouwd heb voor als ik ouder word, vind ik het leuk om mijn dochter regelmatig iets leuks te geven qua kleding of voor haar flatje en gaan we regelmatig lekker uit eten of iets leuks doen om net als mijn ouders dat ook voor mij deden leuke herinneringen te maken zodat ze later als ik er niet meer ben met veel plezier terug denkt aan wat ze van me kreeg en wat we samen deelden, het zijn geen grote bedragen die we uitgeven, maar voordeel is wel dat er geen belasting betaald over hoeft te worden en ik mee kan maken hoe blij ze er mee is. Iets wat de ouders van mijn ex en ook mijn ex niet mee zullen maken als na hun overlijden de erfenis uitbetaald word.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn ouders zeggen bij een schenking, ik geef het liever met een warme hand, groet ilona

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal gelijk in, je laatste pak heeft geen zakken.
    Wij zijn zuinig waar het zijn moet maar geven het uit als het nodig is en we verrassen de kinderen regelmatig met een extraatje, gewoon als ze het nodig hebben of omdat het leuk is om af en toe iets te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn vader zei altijd: “Haast je wanneer je tijd hebt, dan heb je tijd wanneer je haast hebt”....
    Hij was dus van mening dat je tijd wel kon sparen ��
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen