29 april 2015

Hoeveel geld heb je nodig om van te leven?

Ik probeer een indruk te krijgen van wat je minimaal nodig hebt in Nederland om van te leven.

Uitgangspunten:
 • Omdat het idee is dat je leeft van het rendement op je vermogen, ga ik ervan uit dat je flink wat belasting betaalt, en geen toeslagen krijgt. 
 • Omdat huize Money Wenkbrauw een tweepersoonshuishouden is, ga ik daarvan uit.
 • Geen tv wel internet en telefoon (sober maar realistisch?).
 • Je moet ook af en toe wat noodzakelijke spullen kunnen kopen.

Ik kom dan uit op:

Huis 500
G,W,L 170
eten en drinken 375
ziektekosten 190
inboedel- en aanspr. verzekering 15
kleding 100
internet 25
telefoon 25
auto/vervoer 250
belasting 800
spullen 100
Totaal 2.550

Dus 2.550,- euro per maand voor twee, volgens mij vrij sober levende, personen. Is dat realistisch? Kan het met minder?

NB Gedurende het opbouwen van het vermogen, betaal je natuurlijk minder belasting. Uitgaande van de helft van de belasting waar ik nu mee reken, heb je tijdens het opbouwen gemiddeld minimaal 2.150,- euro nodig.


Ook over uitgaven of hoeveel geld je nodig hebt om van te leven:

12 opmerkingen:

 1. suggestie: neem ook een reservering voor vakantie op. groet anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen reservering voor vakantie opgenomen, omdat ik hier op zoek was naar een soort minimum om te kunnen rentenieren van een zo laag mogelijk vermogen. Maar het moet wel een realistisch minimum zijn, dus er zitten wat 'luxe'-bedragen in, bijvoorbeeld 'internet'. Misschien heb je gelijk en is het niet realistisch om helemaal niets voor 'vrije tijd/vakantie' op te nemen. Ik denk dat er dan nog 50 euro per maand bij zou moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij kunnen met 3-4 man leven van een boodschappen budget van 400 (ook deels bio ja). Daar zou je nog meer van kunnen afschaven met handig inkopen en budgetrecepten. Ook kleding kan lager, als het moet, wij geven samen 70 euro uit (kind reken ik nu niet mee) en dat is de ruime variant.
  En als je het vergelijk met minimumloon/bijstands scenario van het NIBUD, hoe scoor je dan? ("belasting" hebben die er niet in, dat even verrekenen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je inderdaad nog aan de hoge kant zit voor een minimumraming :) Wij komen met zijn tweeën rond van 1500 euro. Daarnaast hebben we ieder onze prive uitgaven, die van mij zijn zo'n 200 euro in een dure maand. Dus alles samen zo'n 1900 euro. Daarbij betalen wij aan huur zo'n 700 euro en hebben een hond waar we 100 euro per maand voor reserveren. Dus met goedkoper huis en zonder hond kom je dan op zo'n 1600 uit schat ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil wel eens weten hoeveel je nodig heb om een maand met tweeën te kunnen eten en drinken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom wel rond met: 2.343.892.956,98

  BeantwoordenVerwijderen
 7. erg hoog, snap 800 belasting ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je een auto en internet hebt leef je totaal niet sober...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kun je die belasting voorrekenen? Je betaalt in Nederland vermogensrendementsheffing. Dat is 1,2% van je vermogen. Als je 5 ton hebt betaal je over ruim 3 ton belasting (dankzij vrijstelling en algemene heffingskorting). Dus € 3.600/jaar = € 300 per maand.
  Als je 5 ton hebt is een inboedelverzekering niet nodig. Zeker als je tweedehands meubeltjes koopt.
  Voor gas en elektra betaal ik € 62 (2-persoonshuishouden). Water is tientjeswerk. Ik denk dat je nog wat moet isoleren, of moet investeren in zonnepanelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn hier ook met 2 hebben samen een goei 2600 maar we sparen hiervan elke maand 1000, wij hebben ook internet en zelfs 2 auto's en toch spreken wij onze spaarboek nooit aan. Het komt er vooral op neer om de juiste prioriteiten te stellen in uw leven. Als je steeds die nieuwe tv en gsm wilt enzovoort kom je zelfs met 5000€ nooit toe. Wij hebben een gelukkig leventje opgebouwd genieten ervan zoals wij willen, af en toe een cinemaatje, etentje een reisje 2x per jaar en dit zonder de spaarboek ??? Wanneer je kinderen hebt is het leven veel duurder, maar daar kies je eigenlijk wel bewust voor :). Mijn vrouw en ik kiezen evoor om samen te genieten, ik werk halftime en zij 3dagen de week.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou. Ik ben benieuwd van 2600 euro nog 1000 sparen.!

  BeantwoordenVerwijderen