Het is mei 2019, playmobilprinses PP en de draak betrekken het nieuwe verhuurhuis van Meneer en Mevrouw MW en hun logeetjes. Vanaf dat moment betalen PP en de draak huur. De logeetjes kopen ijs en katapultkalkoenen, Meneer en Mevrouw MW krijgen een lesje in geduld.
And now the conclusion
(nog niet echt, maar dat zeggen ze bij netflix ook altijd)
December 2019 kwamen de logeetjes weer, en wéér maakte het verschil in huur nauwelijks indruk. Het was vooral heel erg leuk dat er weer huur betaald was. (Dat leerpunt - hoe fijn het is dat investeringen periodiek geld opleveren zonder dat je er iets voor hoeft te doen - is in ieder geval in de pocket.)
Honderd euro!
December is ook de tijd dat Opa Money Wenkbrauw enveloppen uitdeelt aan kinderen en (logeer)kleinkinderen. De inhoud van de envelop was ongeveer 30 keer zo groot als de huur en maakte wel degelijk indruk. 100 euro! Wat je daar wel allemaal niet mee kunt doen!
Minecraft
Paul was er snel uit: hij wilde minecraft kopen. We lieten hem er een nachtje over slapen. (Konden wij, tegen beter weten in, nog even hoop koesteren.) We noemden wat nadelen: je kunt het alleen hier spelen; je krijgt er geen extra gametijd voor; als we een uitje plannen waardoor er niet gegamed kan worden, is 'ik wil liever met mijn eigen minecraft spelen' geen tegenargument.
Een investering van 50 cent
De volgende ochtend was er natuurlijk niets veranderd. Dus werd er 19 euro aan minecraft uitgegeven. De huur + 50 cent investeerde hij in het huis. Ik denk dat die 50 cent was om ons een plezier te doen. Hij had inmiddels wel door dat wij fan zijn van investeren. De overige € 80,50 stopte hij in zijn spaarpot bij de 50 cent die er al in zat.
Telefoon
Erika vroeg of je voor 100 euro een telefoon kon kopen. We vertelden haar dat je voor 100 euro best een mobiele telefoon kon kopen, maar dat ze daar toch echt te jong voor was. Ze keek net zo beteuterd als toen met het bolletje ijs, maar dit keer hadden we geen escape. Ze kon niets anders verzinnen en besloot haar spaarpot aan te vullen tot 50 euro en de rest - meer dan 50 euro! - te investeren.
Varkens en zo
Inmiddels zijn er drie logeerpartijen verstreken met een aanzienlijk verschil in huuropbrengst. Paul geniet enorm van zijn 30 minuten minecraft per dag. Als hij 's avonds kan gamen praat hij de hele dag (vanaf het moment dat hij 's ochtends zijn ogen opendoet) over wat hij gaat bouwen en wie er rondlopen in zijn wereld. (Ik probeer geïnteresseerd te luisteren, maar kan niet alle wezens reproduceren die hij noemt. Ik kom niet verder dan de varkens waar je blijkbaar op kunt rijden.)
Onbegrensde mogelijkheden
Paul ziet wel dat zijn zusje veel meer huur krijgt dan hij. Dus investeerde hij de eerste twee keer na het kopen van minecraft zonder aarzelen al zijn huuropbrengsten. De inhoud van zijn spaarpot koesterde hij echter, want het idee dat je alles kunt kopen - 81 euro biedt hem onbegrensde mogelijkheden - is toch ook wel heel fijn.
De eerste stap
Erika investeerde er ondertussen op los. Dat investeren dé manier is om slim met geld om te gaan, heeft ze goed opgepikt. Zo zag ze laatst de papieren versie van mijn tekening bij het blogje over de basis van financiële grip. Ze vroeg wat het was en ik antwoordde:
de eerste les over omgaan met geld. Voor ik iets anders kon zeggen, riep ze: "Ha, investeren!" Een vleugje trots golfde door mij heen, maar ik moest toch even iets uitleggen: "Eh ja heel goed, en daar zit dus nog een stap voor: zorgen dat je geld overhoudt waarmee je kunt investeren."
Alles
Dat ze zoveel investeerde was overigens ook omdat ze niet kon bedenken wat ze wilde kopen. Ze had de voorlaatste keer nog wel een ding met een scherm uitgekozen waar wij met frisse tegenzin ja tegen hadden gezegd. Toen we vlak voor het bestellen (het was inmiddels coronatijd dus samen naar de winkel zat er niet in) nog even de nadelen opsomden, bleek het haar niet om dat ding te doen maar om de extra schermtijd die ze dacht te kopen. Van weeromstuit investeerde ze alles, ook de inhoud van haar spaarpot.
Leuker dan minecraft
De laatste keer kreeg Paul door dat alleen het investeren van de huur hem nooit op gelijke voet met zijn zusje zou brengen qua huuropbrengsten. Hij keerde zijn spaarpot om en investeerde alles. Misschien hielp het dat we de laatste twee keer uitjes (coronaproof) hebben ondernomen, waardoor hij niet kon gamen, maar waar hij enthousiast over riep: "Dit is leuker dan minecraft."
Weer ijs
Erika vond het de laatste keer tijd voor extra ijsjes. Ze krijgt van ons ook ijsjes, zeker met dit lekkere weer. Maar van een ijsje dat je zelf hebt betaald, heb je veel meer plezier. Dus zocht ze online ijsjes uit, die ik voor haar meebracht toen ik toch boodschappen moest doen.
Alternatieven
Parallel hieraan zijn ze op zoek naar alternatieven. Vooral Paul wil werken, allerlei dingen doen voor geld en samen verzinnen ze andere investeringen die ze kunnen doen. Dat is reden voor nog twee blogjes, eentje over de regels van dit spel zoals ze inmiddels zijn, en eentje over kinderen en geld verdienen.
Leerpunten
- Het besef dat een investering periodiek geld oplevert en dat dat fijn is, is zeker doorgedrongen.
- Het grote bedrag dat van buiten dit spel is gekomen, heeft veel verschil gemaakt. Enerzijds is het jammer dat daardoor niet het langetermijneffect van herinvesteren van je rendement zichtbaar wordt. Anderzijds heeft het ze geleerd dat hoe meer je investeert, hoe meer het oplevert. Als je een keer een meevaller hebt, is het dus slim om die te investeren.
- Geld is een middel, geen doel. Je kunt met geld dingen kopen waar je heel veel plezier van hebt. Je kunt ook heel veel plezier hebben van dingen die geen geld kosten.
- En passant wordt er geoefend met rekenen. Hoe tel je centen en euro's ook al weer bij elkaar op en wat houd je over als je een pak ijsjes koopt? Bij elke andere som die we ze terloops proberen te laten maken, krijgen we als antwoord "Ik heb vakantie." Maar aan dit spel wordt vrolijk en vrijwillig geconcentreerd gerekend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten