16 februari 2017

In de ecostand

Ik vind mezelf best slim, handig met apparaten, goed geïnformeerd en zo. En ik geef niet graag toe dat dat niet zo is. Maar, eh nou ja, ik ga hier nu toch bekennen dat ik afgelopen jaren niet helemaal slim ben omgegaan met onze wasmachine.

Laatst was het in het nieuws: vier op de tien zuinige wasmachines worden helemaal niet zuinig gebruikt. "Domdom, zonde" was mijn eerste reactie, en meteen erachteraan dacht ik dat ik de ecostand van onze wasmachine eigenlijk ook nooit gebruik. Hoe komt dat? Het heeft een paar oorzaken:

1. Scepsis
Toen we hem kochten zei de verkoper dat hij in de ecostand langzamer opwarmt en dat dat energie bespaart. Dat vond ik raar, want ik dacht op basis van wat ik van natuurkunde heb geleerd dat dat helemaal niet kan. Ik verzuimde uit te zoeken hoe het zat. Maar de twijfel ten opzichte van de ecostand was gezaaid en eigenlijk meteen ook uitgegroeid tot scepsis. (foei, heel ondoordacht)

2. Gedoe
Ik scande de gebruiksaanwijzing en zag iets over de maximale belading in kilo's van de ecostand. Nou ben ik best wel van het meten is weten, maar om elke keer de wasmand op de weegschaal te zetten, ging en gaat me te ver. En bovendien zag ik ook veel variabelen staan die van invloed waren op óf en met hoeveel kilo's de ecostand een goede keuze zou zijn: licht vervuild of zwaar vervuilld, wat staat er in het etiket, hard of zacht water?
Als ik het nu zo opschrijf, vind ik het onzinnig, want dat geldt natuurlijk ook allemaal voor wassen op de normale stand. Maar blijkbaar zorgde mijn scepsis, ontstaan bij punt 1, ervoor dat ik dit aan de ecostand koppelde.

3. Planning
Ik ben niet zo'n goede planner en de ecostand duurt wat langer. Ook dit is eigenlijk een kul-argument, want of je nou moet plannen dat je over drie uur de was ophangt of over vier uur ... plannen moet je het toch. Goed, als ik haast heb, biedt de 'speedperfect-knop' uitkomst en de ecostand juist niet, maar dat is dan ook het enige.

Dus was ik al jaren op de gewone stand en af en toe (eigenlijk te vaak) op de 'speedperfect-stand'. Het nieuwsbericht triggerde me om het toch eens uit te gaan zoeken. Ik wilde niet het gedrag vertonen dat ik zelf als 'domdom' had bestempeld. Maar het duurde even voor ik er echt aan toe kwam, ondertussen gebruikte ik de ecostand alvast wat vaker. Ook die ene keer dat ik vond dat het tijd was om een wasje op hoge temperatuur te draaien omdat de wasmachine wat muf rook. Tijd om de bacteriën te doden met wat oververhitting.

Inmiddels vermoed ik dat dat zo ongeveer de enige situatie is waarin je niet de ecostand moet gebruiken. De ecostand warmt namelijk niet langzamer op. Dat zou ook helemaal geen energie besparen. De ecostand wast op een lagere temperatuur dan je hebt gekozen, maar laat de boel langer weken zodat de was toch net zo schoon wordt als hij bij de hogere temperatuur geworden zou zijn. Dat klinkt tenminste logisch. Maar is minder geschikt voor het uitroken van bacteriën. (Overigens verdween het muffe geurtje wel. Ik weet alleen nog niet hoe lang het wegblijft.)

Ik vind het enerzijds stom dat ze je nog steeds een temperatuur laten kiezen. Ze gaan die temperatuur helemaal niet gebruiken. Die temperatuur staat (in combinatie met het programma) voor wat jij denkt dat nodig is om je was weer schoon te krijgen. Maar ja, daar goede omschrijvingen voor maken die qua lengte passen bij het keuzemenu van wasmachines is best lastig. Dus ik snap ook wel dat ze gewoon die temperatuur als omschrijving handhaven. Dat is kort en bij de meeste mensen bekend.

Ik gebruik de ecostand nu een stuk vaker. Ik ben blij (zo zit ik dan toch wel in elkaar) dat mijn natuurkundekennis niet helemaal fout zat en ik vind het een beetje stom van mezelf dat ik zo lang gewacht heb met het uitzoeken. Ach ja, ik heb het nu gedaan en ik ga toch ook de rest van de gebruiksaanwijzing maar eens lezen. Wie weet, kom ik nog meer verrassingen tegen.

7 opmerkingen:

 1. Wat grappig, ik heb net de afgelopen week voor de eerste keer de ecosyand gebruikt. De witte was was echt wit.... duurt wel 3 uur. Dat maakt niet uit wanneer ik het vroeg genoeg aanzet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ooit nagemeten en de speedperfectstand bleek toch minder energie te verbruiken dan die ecostand.
  Wel had de ecostand minder energie nodig dan de normale stand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar de speedperfect stand kan over het algemeen minder wasgoed per keer aan waardoor het over het totale aanbod toch meer is.

   Verwijderen
  2. Ik kies dan voor de optie 'extra water als de wasmachine gewoon vol is en bij donkere was'. Mijn ervaring is dat de ecostand meer elektra verbruikt en niet schoner wast. Helaas.

   Verwijderen
 3. Ik was alles op de eco-stand op 40°C want dat is nog beter dan op 60°C. duurt 2uur 45 minuten. Ik zet 'm op de timer en als ik dan mijn bed uitkom kan ik de was ophangen. Ding is zo stil dat ik niet eens merk dat hij aan het centrifugeren is alleen van het piepje wordt ik dan wakker, maar ja dat had ik dan toch al moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste is alles zelf nameten ook veel van die eco standen zijn niet zo zuinig als ze beweren. Hier een wasmachine van een jaar en zit er niet eens op :) Zelf creatief zijn en heb hem hier al 15 jaar op warmwater aangesloten en dat is pas echt zuinig wassen.

  BeantwoordenVerwijderen