6 januari 2018

Wat gaf ik uit in 2017?

Ondanks mijn voorliefde voor excel-tabellen ben ik afgelopen jaar al vrij snel gestopt met het maken van maandoverzichten van mijn uitgaven. Ik publiceerde mijn laatste voorproefstand over februari 2017.
Ik hield (een natte) vinger aan de pols door te letten op wat ik maandelijks bij moest storten. Als dat maar niet te hoog werd, dan was er geen reden tot paniek. Ik had de paniekgrens op €1.000,- gezet en daar hoefde ik nooit overheen.

Methode

Natuurlijk wilde ik iets meer inzicht in hoe het zat (het is toch een beetje de periode van overzichten en lijstjes) en vanochtend heb ik bedacht hoe dat inzicht te krijgen zonder al te veel gepluis (het moet wel leuk blijven immers).
Ik heb gewoon alle bedragen die op mijn betaalrekening bijgestort zijn en die niet een terugbetaling of voor een reservering waren bij elkaar opgeteld. Daar heb ik het beginsaldo bij opgeteld en het eindsaldo afgetrokken. Ik heb er nog 200 euro bij opgeteld omdat mijn vader me af en toe contant geld geeft.

Resultaat


In 2017 heb ik €16.080,- opgemaakt.

Dat is €1.340,- per maand. 


Hierin zijn alle werkelijke uitgaven meegeteld, van noodzakelijk tot pure luxe, periodiek en eenmalig. Wat er niet in zit zijn reserveringen want dat zijn geen werkelijke uitgaven. Ik heb dit jaar geen grote uitgaven hoeven te doen aan spullen: mijn telefoon, laptop en fiets hebben het jaar prima overleefd. 

Het is eerlijk gezegd meer dan ik verwacht had. Het komt ook boven mijn ijkbedrag uit (1.310) en daar zit nog 200 euro reserveringen in. Het is te veel. Ik weet nog niet wat ik ervan vind. Daar ga ik komende dagen maar eens over nadenken.

4 opmerkingen:

 1. Alles is wel duurder geworden, misschien is dat het!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is 7 euro per maand meer dan een bijstandsuitkering, huurtoeslag en zorgtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, als dat zo is, valt het misschien best mee. Maar ik weet dat ik minder uitgaf in de maanden dat ik goed oplette.

   Verwijderen
 3. ik vind het heel netjes, ik doe het je niet na :-)

  BeantwoordenVerwijderen